Sisäilmaongelmia, ongelmia korvien välissä — vai ei sittenkään?

Sisäilma, se mitä hengitämme

Pitkään luulin, että sisäilmaongelmaiset liioittelevat oireitaan ja haluavat vain saada toisen työpisteen tai heitä ei kiinnosta olla töissä. Ja  Olin Väärässä.

Minähän en tule allergiseksi, ainakaan sisäilmalle – olenhan lapsena painellut pihalla ja navetoissa, syönyt ja juonut kuravettä jne…

Allergia

No onhan mulla atooppinen iho, siitepölyallergia, formaldehydi- ja nikkeliallergia, ja moni muu. Nyt myös epäterveestä sisäilmasta oireileva iho, rakkulainen ihottuma, ääni ja hengitystieoireet.

Ei mulle ei tule sellaista – luulin väärin.

Sisäilmaongelmia

Olen ollut työssä samalla työnantajalla jo vuosikymmenen, aiemmin olin tilassa, jossa oli kosteus- ja homeongelmia ihan selkeästi. Tutkimuksia sielläkin tehtiin. Osa rakennuksesta meni käyttökieltoon. Sisäilmassa oli hiukkasia, jotka sitten aiheuttivat erilaisia oireita. Eihän niitä näe silmällä, jokin ummehtunut haju vaivasi kyllä työpaikalla ja sen haistoi kun tuli aamulla töihin.

No tuolloin työpäivän jälkeen olo oli tokkurainen, päätä särki, oli lämpöilyä, unettomuutta ja ihottumat kiusasivat. Ajattelin sen johtuvan työstressistä. Sairastuinkin sitten, diagnoosina burn out ja paniikkihäiriö, masennus. Ihottumiin ja muihin oireisiin ei silloin lääkärit reagoineet. Ne hävisivätkin heti kun jäin pois siitä työpisteestä. Päänsärky ja tokkuraisuus hävisivät myös. Unettomuuden ja paniikkihäiriöiden kanssa eletään vieläkin.

Vuoden sairasloman ja kuntoutuksen jälkeen sainkin uuden työn palvelusihteerinä. Ja ihottumat olivat tiessään. Kunnes —

Työskentelin muutaman vuoden rakennuksessa, jossa oli sisäilmatutkimukset käynnissä ja tulokset olivat karuja. Työntekijä yksi toisensa jälkeen tippui pois – vaihtoi työpistettä ja kun nekin osoittautuivat epäterveiksi niin tekevät nyt etätyötä, kotoa.

Organisaation muissa pisteissä oli samaan aikaan myös ongelmia ja heitä jo kiireellä siirrettiin korvaaviin tiloihin. Meillekin etsittiin mutta sitä ei pidetty niin kiireellisenä — vielä.

Mutta onko se jo myöhäistä? Voiko työnantaja asettaa työntekijöiden terveyden alttiiksi tällä tavoin? Odotetaanko, että yksi toisensa jälkeen altistuu ja saa oireet sitten voidaan työterveyslääkärin lausunnolla hakeutua etätöihin muualle osoitettuun paikkaan.  Ja terveys saattaa olla jo menetetty loppuiäksi.

Sisäilmasta aiheutuvat terveyshaitat

Sisäilmasta sairastamiselle ei ole olemassa omaa sairausdiagnoosia, sillä oireilu ja sairastaminen ovat yksilöllisesti muodostuvia erilaisten oireiden yhdistelmiä. Sairastamisen taustalla vaikuttavaa fysiologista mekanismia ei ole vielä löydetty.

Astma on yleisin sairaus, joka voi puhjeta home- ja sisäilmaongelmien seurauksena. Ei toki kaikille, mutta joillekin. Oireita voi olla monenlaisia ennen sitä.  Kokemusten mukaan tyypillisiä sisäilmasta oireilevan ja sairastavan fyysisiä reaktioita ovat hengitystie- ja astmaoireet sekä erilaiset infektiot.

Muita yleisiä oireita sisäilmaongelmista kärvistelevillä on mm.

  • uupumus,väsymys, ja sydänoireet,
  • päänsärky, huimaus ja lämpöily
  • erilaiset iho- ja silmäoireet
  • vatsaoireet, niveloireet, puutumiset
  • muistin ja kognitiivisen toiminnan heikkeneminen

Homevaurioiden aiheuttamat terveyshaitat

Homevauriot voivat aiheuttaa terveyshaittoja iästä ja terveydentilasta riippumatta. Oireet saattavat ilmaantua toisille jo lyhyen altistumisen jälkeen, kun taas toiset eivät saa oireita lainkaan. Yleensä oireilu helpottaa, kun poistutaan tilasta, jossa ongelmia on. Toisaalta oireet palaavat takaisin, kun tilaan palataan.

Muita yleisiä oireita homeongelmista kärsivillä mm.

  • yleisoireita (esim. poikkeuksellinen päänsärky, väsymys, lievä lämpöily, pahoinvointi, nivelsärky ja huimaus)
  • ärsytysoireita (esim. nenän tukkoisuus, nuha, kurkun karheus, kurkkukipu, äänen käheys, limannousu keuhkoista, pitkittynyt yskä, yöllinen yskä, nielun ärsytys, hengenahdistus, hengityksen vinkuna, silmäoireet, silmän sidekalvon infektiot ja iho-oireet)
  • pitkittyneitä infektioita (esim. flunssat sekä poskiontelon- ja keuhkoputkentulehdukset) 

Pitää paikkaansa melko hyvin, itse testasin muutaman kerran ja jo viiden minuutin jälkeen oireet tulivat ja aina hieman pahempina. Ääni hävisi kokonaan, kurkku tuntui turpoavan, iho tuli punaiseksi, silmät vuosivat ja olivat kutisevat.

Kävin ihan nyt tällä viikolla yhdessä virastossa, jossa en heti tiennyt olevan sisäilmaongelmia ja samat oireet tulivat heti myös siellä. Eli olen jo niin herkistynyt, että oireilen heti, jos paikassa on sisäongelmia. Näiden kanssa on nyt vaan sitten koitettava pärjätä. Oireet pysyvät poissa, kun tilat ovat terveet.

Etätyö

Minun työpaikka ongelmani ratkesi niin, että tein työterveyslääkärin suosituksesta etätyönä kotoa palvelusihteerin töitäni. Se sovittiin esimiehen kanssa. Ja jäin sitten siitä parin viikon jälkeen kokonaan opintovapaalle. Vuoden päästä en tiedä palaanko samaan työhöni, vai olenko kenties jossain muualla. Mutta se onkin sitten jo toisen kirjoituksen aihe.

Summa summarum – jos kärsit epämääräisistä hengitystie-, iho- tai äänioireista, väsymyksestä työpaikallasi – muulloinkin kuin maanantaisin, niin ota yhteyttä työterveyteen ja esimieheen, jotta voidaan aloittaa mahdollisesti selvitykset, onko työpaikallasi sisäilmaongelmia.

Heidän kuuluu selvittää työpaikan terveellisyys. Hankalissa tapauksissa voi ottaa yhteyttä myös Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastajaan, mikäli työnantaja ei asiaa ota hoidettavaksi.

Seuraavista linkeistä saat syventävää lisätietoa.

https://www.kaypahoito.fi/hoi50111#s5

https://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma/tukea-ja-lisatietoa